Το έθιμο της Πασχαλινής Λαμπάδας χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Τότε που οι Νεοφώτιστοι Χριστιανοί βαπτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Χρησιμοποιούσαν την λαμπάδα ως συμβολισμό για το ότι το φως του Ιησού φωτίζει την ψυχή του Νεοφώτιστου.
Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.
Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα είναι στολισμένα με ένα κόκκινο πανί. Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και έχει ρίζες από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού.
ΣΑΒΒΑΣ Μ & ΑΛΕΞΗΣ Κ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου